Gikk du glipp av Offshore Technology Days (OTD) 2023? Kanskje du fikk en uheldig runde med høstforkjølelse? Eller det oppsto noe kritisk på jobb?
Eller kanskje det rett og slett var for mange kaffekopper med kjente fjes og kjekke bransjekollegaer til at du klarte å få med deg alt av «key takeaways,» hva som rører seg i markedet og fremtidsutsikter? Da har du kommet til rett sted!
To (og en halv) dager, to konferanser, 400 utstillere, 1000 selskaper representert, 15.000 besøkende, nettverksbygging og faglige oppdateringer oppsummert på tre minutter?
Vi prøver.
Les videre så kan du gi slipp på FOMO følelsen, og være klar til å angripe veien videre.
Offshore Energy Conference
Hvor står olje og gass i det grønne skiftet, eller «Energy Transition»? Veien mot 2030 og 2050 klimamålene? Stavanger Aftenbladet løftet «oljeskam» tematikken i en sak der de intervjuet 6 personer fra oljebransjen på OTD. OTD har nemlig gjort det som mange andre før seg, endret fra oljemesse til en energimesse.
Men vi kan starte med litt fakta:
- Olje og gass står for halvparten av Norges samlede inntekter (nesten 1.500 milliarder)
- 156.000 mennesker var direkte eller indirekte ansatt i petroleumsnæringen i fjor.
Inntrykket blant alle vi snakket med var at olje- og gassnæringen går fortsatt ekstremt godt.
Her får du noen av tankene til deltakere vi snakket med:
- Høy etterspørsel i bransjen: Rapportert høy aktivitet og etterspørsel fra leverandører uavhengig av deres produkter eller tjenester.
- Equinor Global Supplier Day: Equinor vil satse på leverandører som fremmer innovasjon og bærekraft.
- Bransjeutfordringer: Generelle utfordringer inkluderer tilgjengelighet av varer, økte priser og rekrutteringsproblemer, uten klare løsninger i sikte.
- Bekymring om manglende fokus på innovasjon og bærekraft: Økt aktivitet kan føre til begrenset kapasitet for å arbeide med innovative og bærekraftige løsninger, spesielt for mindre bedrifter.
Det tar oss videre til neste punkt.
Ocean Wind Conference
Vi lar ekspertene tale her:
Harald Dirdal, Norseman Wind – Trenger mer vindkraft for å nå klimamålene i 2030 og 2050, og for at Norge skal kunne fungere
— Gud må ha elsket nordmenn, fordi vi har utrolige muligheter her. Men vi er ikke engang i nærheten av sorte tall. Hva skjer hvis vi kommer til 2030 og må si at vi ikke klarte karbonmålet? Hva skjer med landbasert industri? Det må lykkes, om ikke får de ikke nok strøm. Det er en reell risiko for at EU vil innføre karbonskatt på norsk eksport. Hvilke samfunnsøkonomiske konsekvenser vil det ha? Vi må begynne å snakke om disse tingene. Hvis vi ikke diskuterer de alternative kostnadene, er kostnadene ved havvind så høye at politikere vil si "det er for dyrt, vi gjør heller gjøre noe annet." Vi trenger både pisken og gulroten i denne diskusjonen.
Siri Espedal Kindem – Head of Equinor Renewables Norway
- Equinor har som mål at 16-20% av deres energi er fornybar energi innen utgangen av tiåret. Trenger fornybar energi for avkarbonisering, elektrifisering og for å skape overskudd for ny industri.
- Vi er i en offshore vind krise, men for Norge vil det være umulig å skape nok kraft uten offshore vind, til tross for kostnader og kompleksiteter.
- Det trengs oppskalering og standardisering av flytende vindteknologi for å skape kostnadseffektivitet.
- Equinor ser for seg å nå en kapasitet på 30GW innen 2040 som en del av den langsiktige visjonen for offshore vind.
- Fantastisk mulighet for norske leverandører, både når det gjelder bunnfast og flytende vind. Utfordringene vi står overfor må løses, og leverandørene kan hjelpe finne svarene.
Jon Dugstad, Director Wind NORWEP
Store ambisjoner fra myndigheter og industrien blir hindret av:
- Treg saksbehandlingstid
- Mangelen på strømnett og havner
- Kostnadsproblemer:
- Lisenskostnader
- LCOE krever høy kapitalinnsats
- Utgifter (turbinkostnadene har økt med 30% de siste tre årene + svingende stålpriser)
- Flaskehalser i forsyningskjede (supply chain)
Hvordan vil dette påvirke leverandører, og hvordan kan de tilpasse strategiene sine?
- Mange prosjekter er allerede i gang, du må derfor kunne differensiere litt mellom kunder.
- Du må være tidlig ute med å snakke med kunder om kompetanse og løsninger, slik at de vet hvordan de skal samhandle med deg på et tidlig stadium.
- «Lagging» i bransjen gir deg tid til å lære bransjen før du hopper inn i det. Sett av tid og ressurser for å tilegne deg den kompetansen du trenger.
Neste OTD 2025?
OTD 2023 viste en bransje med høy aktivitet og en utfordrende men spennende overgang mot bærekraftige energiløsninger. Fremtidig suksess avhenger av evnen til å møte, takle og løse disse utfordringene.
Det er to år til neste OTD i Stavanger. Lenge til? OTD 2023 var utsolgt og de forventer det samme i 2025. Her kan du sende inn reservasjonsskjema allerede nå.
Bonus: Her finner du en fin liten gratis guide, med tips om å lykkes med salg og markedsføring på messer!
KOMMENTARER