<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=394357374274339&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content
Leadify_Pexels_2048x1365.jpg
Øyvind Jacobsen3.januar.20175 min read

Bør din bedrift gripe muligheten til å bli bransjens tankeleder?

- Næringslivet er ørsmå i mediene. Noen få politikere får mer omtale i lokalmediene enn et sekstitalls toppsjefer får til sammen, forteller Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Vi spør: Er næringslivets usynlighet et problem? Er synlighet viktig? For en helt vanlig bedrift, finnes det andre måter å bli mer synlig?

Toppbilde: Pexels (cc)

- Hvorfor så lav synlighet?

Tidligere i vinter undersøkte Næringsforeningen i Stavanger-regionen 60 bedrifter og intervjuet tolv ledere (mer her. Faksimile: Rosenkilden.no).

Bør_din_bedrift_gripe_muligheten_til_å_bli_bransjens_tankeleder_Rosenkilden.jpg

De fleste bedriftene ser verdien av synlighet og mener det er viktig. Å være synlig koker ned til økt etterspørsel etter bedriftens produkter og tjenester. Positiv PR i media er gull verdt.

- Problemet er risiko. Mange bedrifter føler de mister kontrollen på budskapet. De synes media er mer interessert i negative vinklinger enn gladsaker, og at kompetansen på næringslivet er lav.

Derfor holder mange bedrifter seg unna media og kjøper heller annonse- eller spalteplass i andre kanaler.

Les også: 10 bud for digital markedsstrategi [last ned gratis guide]

Så spørs det:

- Er kjøpt synlighet bedre?

Et kjøpt og betalt budskap (annonse eller spalteplass i reklamebilag) har lavere troverdighet. Dessuten forsvinner effekten etterpå. Finnes det andre og bedre veier til målet?

Kikk på dette:

Tankeledelse, en mulighet dere bør gripe i markedsføring B2B?

Hva slags markedsaktivitet kan gi god synlighet, høy troverdighet OG kontroll?

- Sjekk Odfjell Well Services sin blogg, hvor de deler fagkompetansen sin med kunder, partnere og alle andre. Hvorfor gjør Halliburton det samme?

Blant annet gjennom blogging bygger disse selskapene opp verdifull synlighet, troverdighet og tillit.

Hva er en 'tankeleder'?

Thought leadership er i følge Wikipedia an 'individual or firm that is recognized as an authority in a specialized field and whose expertise is sought and often rewarded'.

Altså, en bedrift eller person som andre lytter til. Det går et skille mellom fageksperter og tankeledere, i følge Clayton Christensen ved Harvard Business School:

 • Alle bedrifter har fageksperter.
 • Tankeledere er på høyere nivå. Hele bransjen lytter til dem.

Odfjell Well Services og Halliburton tar nettopp en slik posisjon. Det er en del av bedriftens markedsstrategi B2B, ikke et taktisk grep. Greia er at de velger å kommunisere sin ekspertise.

(Fortsetter under bildet)

Inbound marketing Inbound markedsføring og salg markedsstrategi B2B

1. Fordeler for bedriften?

Hva skjer når andre oppfatter din bedrift som en autoritet?

 • Økt kjennskap. Tankeledere blir lagt merke til når de skriver, holder foredrag, deltar i debatter og stiller opp i intervjuer, som for eksempel Terje Vareberg, tidligere sjef i Sparebank 1 SR-Bank. De når mange mennesker med sitt budskap, langt utover bank og finans.
 • Sterkere omdømme. Uønskede hendelser skjer i alle bedrifter. Bedrift A og B er konkurrenter. Bedrift A har alltid valgt å vært lite synlig. Bedrift B er en autoritet. Alle vet hvem de er og hva de står for. Hvem takler uønsket hendelse best, bedrift A eller B?
 • Bedre rekruttering. Tankeledere er magneter på flinke folk. I oljebransjen øker bekymringen for rekrutteringen om 3-4 år. Jeg vedder en Bamsemums på at Odfjell Well Services og Halliburton står fremst blant attraktive arbeidsgivere, selv om også de måtte la flinke folk gå i nedgangstidene.
 • Økt salg og kundetilfredshet. Statusen til bedriften stimulerer også etterspørselen. Tankelederskap trekker til seg større og mer attraktive kunder.  De blir også en magnet på de riktige kundene. De vet hva tankelederen står for. Kundene blir mer tilfredse.
 • Økt medarbeidertilfredshet. Vi kan jo alle tenke oss hvor motiverende det er å jobbe for en anerkjent og høyt verdsatt tankeleder i bransjen? Yes, endelig mandag!!!!
Les også: Godt språk skaper tillit til bedriften.

2. Er det mulig?

I forhold til potensialet, så finnes det ganske få tankeledere i næringslivet. I Stavanger-regionen har vi blant andre Ståle Kyllingstad (IKM), Toril Nag (Lyse), Klaus Mohn (UiS) og Kyrre M. Knudsen (Sparebank 1 SR-Bank). De blir hørt på sine fagfelt, i blogger, gjennom sine bedrifter, i foredrag og media.

Det finnes hundrevis av bransjer og nisjer hvor det går an å ta en posisjon. Gratis tips: Hybridteknologi for offshore skip. Du finner lite troverdig dybdekunnskap rundt på nettet, om å bygge eller oppgradere skip og andre fartøy til hybrid.

Bortsett fra DNV GL (skulle bare mangle) har ingen aktører tatt en posisjon gjennom leverandørkjeden av designere, produsenter eller verksteder for hybrider. Hvilken mulighet!

Les også: Kan smart markedsføring bidra til å vinne flere anbud og rammeavtaler?

3. Hvordan kan bedriften bli en tankeleder?

Sett et konkret og realistisk mål. Det kan for eksempel være å bli bidragsyter på en viktig lokal arena, som Maritimt Forum eller den lokale næringsforeningen.

Mer hårete mål er å bli foredragsholder på ONS i 2018, Nordic Edge Expo eller Offshore Wind Conference.

- Finn et eksempel fra egen bransje. Kanskje du blir positivt overrasket over mulighetene?

Veien mot målet

Først av alt må du kunne noe. Du må ha fagekspertise. Så trenger dere en strategi for å spre budskapet. Her er noen innspill: 

 • Start en firmablogg. Ikke så utbredt i Norge ennå, men internasjonalt er ofte blogging et springbrett til tankelederskap. Bedriftens kunnskap trenger ikke være unik, poenget er å kommunisere. Da blir dere funnet, stoffet blir delt, dere trekker kunder og åpner dørene til andre medier.

 • Bli gjesteskribent. En måte å øke sitt publikum er kronikker, debattinnlegg og kunnskapsartikler i media eller andres blogger. Skriv bra og relevant, så blir mange bloggere glade for bidrag.

 • Skriv langt. De fleste kan skrive 500 ord om noe de kan. Ikke alle kan skrive en 30-siders guide med høy kvalitet. Slike langformat innholdsprodukter er en svært effektiv del av en blogg, som kan generere leads til bedriften. Det kan også åpne for muligheter til å holde foredrag.

 • Hold gjesteforelesninger og foredrag. Invitasjoner kommer ofte fordi du er anerkjent på ditt område. Å bli flink på presentasjoner har stor ekstraverdi for hele organisasjonen. Dere blir generelt flinkere til å kommunisere - som på intranettet, i ledermøter og kundemøter.

Spennende? Ta gjerne kontakt for en prat. Det er enklere enn du kanskje tror.

Les også: Hvordan bli en tankeleder?

Kort sagt

Tankelederskap kan være et svært effektivt verktøy for å gjøre bedriften synlig på riktig sted, samtidig som risikoen er lav. Vårt innspill er at alle bedrifter bør vurdere tankelederskap som en del av sin markedsstrategi B2B for 2017.

Lyst til å lære mer? Klikk og last ned vår nyeste guide:

Gratis e-bok 10 bud for Digital Markedsstrategi 2017

 

I samarbeid: MarkedsPartner og HubSpot

avatar

Øyvind Jacobsen

Øyvind er forretningsrådgiver og daglig leder i Leadify. Han har mange års erfaring fra toppledelsen i norske konsern innen B2B-bransjer, og har engasjert seg i ledelse, strategi, teknologi, salg, markedsføring og kunder. I 2015 etablerte Øyvind Leadify AS basert på en enkel observasjon: Digitaliseringen har transformert hvordan vi lever, jobber og kjøper produkter og tjenester, men mange bedrifter fortsetter å drive salg og markedsføring på gamlemåten. Leadify ble skapt for å hjelpe bedrifter med å tilpasse seg den digitale tidsalderen og oppnå suksess i det nye landskapet. Han jobber tett med kundene, typisk B2B-selskaper innen energi, teknologi og industri, for å skape ny vekst, øke optimisme og lønnsomhet.

KOMMENTARER

RELATERTE INNLEGG