<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=394357374274339&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content
Jez Averty i Equinor
Ida Søreng09 feb 20222 min read

Energiåret 2022 - mye å se frem til, men også store utfordringer

Endelig er det igjen mulig å delta fysisk på arrangementer! Leadify var på plass 9. februar, da Næringsforeningen i Stavanger-regionen arrangerte konferansen Energiåret 2022. Flere spennende og høyaktuelle foredragsholdere gjorde det tydelig at energibransjen har mye å se frem til, men også store utfordringer i årene som kommer.

Equinor, IKM, Norsk olje og gass, Oljedirektoratet og Horisont Energi var blant foredragsholderne denne dagen. Stikkordene som gikk igjen var karbonfangst, ammoniakk, havvind og arbeidsplasser.


Ammoniakk og karbonlagring

Mye av fokuset lå naturlig nok på det grønne skiftet, og hvordan Norge jobber videre med å nå netto null i 2050. Flere av foredragene omhandlet lavkarbonløsninger som muliggjør langsiktig verdiskapning i en netto null-fremtid.

Horisont Energi har som målsetning å bli topp 10 «Clean Energy Company» i Europa, og vil gjøre dette ved hjelp av to områder – ammoniakk og karbonlagring.

De forteller at ammoniakk inneholder rundt 3 ganger høyere energitetthet enn hydrogen, og det forventes betydelig vekst i kjøpsmarkedet i nye sektorer. Det forventes så mye som 400 millioner tonn nytt ammoniakkbehov fra marint drivstoff innen 2050.

Karbonfangst og lagring kan skape opp til 35.000 nye arbeidsplasser innen samme tidsrom, og 220 milliarder NOK årlig i 2050, ifølge en rapport fra Sintef.


Havvind

Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen åpnet konferansen med å stille et aktuelt spørsmål - får vi fart på rammebetingelsene når det gjelder det forestående havvind-eventyret?

Valborg Overland Birkenes, direktør klima og miljø i Norsk olje og gass, trakk frem at Norges tempo i den grønne omstillingen gir oss et fortrinn, men at når det kommer til havvind er mange land foran oss i løypa.

Debatten om kraftkabler og strømkrisen bremser ned utviklingen – vil det gjøre elektrifiseringen av norsk sokkel umulig?


Lys fremtid for næringen?


I 2021 ble det gjort funn i alle havområder, og vi har 93 produserende felt på norsk sokkel. Ståle Kyllingstad, CEO i IKM antar at dette tallet er justert opp til 115 i 2026 – og disse trenger vedlikehold.

Jez Averty, Equinor sin plassjef i Stavanger, avslørte at den daglige driften av Equinors felt på norsk sokkel skapte 18 000 årsverk hos leverandørene sine i 2020. Til gjengjeld viser også tallene at leverandørindustrien og Rogaland som region, er avgjørende for Equinor.

Disse tallene vitner om gode fremtidsutsikter for leverandører innen olje og gass, samtidig som økt fokus mot karbonfangst og lagring, ammoniakk og havvind bidrar til det samme.

Innholdsrik konferanse

En innholdsrik konferanse arrangert av Næringsforeningen. Her var det mye nyttig informasjon fra aktører i bransjen. Vi gikk ut med mye lærdom, og ser frem til flere slike arrangementer. 

 

avatar

Ida Søreng

Ida er inbound markedsfører og en skikkelig tekstnerd, og har tidligere erfaring som journalist. Hun har tatt journalistikken med seg inn i markedsføringen, og spesialiserer seg på innholdsproduksjon. Når Ida skal koble ut leser hun bøker (helst faktabøker eller krim), og er heller ikke fremmed for å løse kryssord eller sudoku.

KOMMENTARER

RELATERTE INNLEGG