<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=394357374274339&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content
Nye nettsider for B2B: 3 tips som får deg i mål med innholdet
Øyvind Jacobsen8.mars.20184 min read

Nye nettsider for B2B: 3 tips som får deg i mål med innholdet

Nye nettsider for B2B: 3 tips som får deg i mål med innholdet

Planlegger dere nye nettsider? Eller full overhaling? I 20 år har jeg vært med på å lage nettsider, apper og alt mulig. Det er alltid innhold som tar mest tid. Alltid. Og nesten alle nettside-prosjekter ryker på tid OG budsjett. På grunn av innhold.

De fleste har erfart dette. Derfor velger mange bedrifter å lage en stor del av tekster, bilder og videoer ‘inhouse’ selv. For å spare penger. Da tar det enda lengre tid.

Ja, det er veldig mye nytt innhold som skal på plass. De gamle nettsidene har gjerne støvet ned i 2-3 år eller mer. Da må det meste av innholdet revideres, oppdateres og mye må lages på nytt.

På sidelinjen sitter sjefene med skyhøye krav til kvalitet fra de nye nettsidenes dag 1. Da er det ikke rart, at de fleste nettside-prosjekter ryker på tid OG budsjett.

Les også: Når nye nettsider blir levert innenfor tidsfrist og budsjett

Heldigvis, det finnes medisin:

1. Start med mål

Hvordan pleier mange nettside-prosjekter å starte? Med å diskutere design. Eller teknologi-plattform. Hør:

Den sikreste måten å kjøre nettsideprosjektet rett i grøfta er å starte med design, altså å diskutere hvordan ting skal se ut

Den nest sikreste måten å kjøre i grøfta er å starte med teknologi, altså hvilken programvare (CMS) dere skal bruke for å lage nettsiden

Glem begge deler.

Før noe annet, så må du ha et mål. Et kommunikasjons-mål for nettsidene. For en bedrift på B2B-markedet er målet ett av to:

  • Branding. Det vil si, nettsider som fungerer som en elektronisk brosjyre. Slike sider har liten eller ingen funksjon i forhold til salg
  • Generere leads. Det vil si, nettsider som trekker til seg potensielle kunder og modner dem til kvalifiserte salgsmuligheter

Å velge det ene eller det andre gir to veldig forskjellige resultater. Det kan du lese mer om her: Spørsmål nr. 1 som gir B2B-markedsføring fart, retning og resultater.

Kan jeg gjette at du jobber hos en bedrift på B2B-markedet? At dere selger tjenester eller produkter som er relativt betydningsfulle for kunden? Og at kunden bruker en del tid og energi på research og selve innkjøpet? Da trenger du nettsider som genererer leads.

Tips: Slik kan du generere flere B2B-leads fra nettsidene.

2. Lag en strategi

Før du lager noe som helst, så må du finne ut hvordan. Målet ditt er «leads», altså potensielle kunder – inkludert gjensalg og mersalg til eksisterende kunder.

- Hva slags strategi tar deg dit?

Da trenger du å vite nøyaktig hvem du skal kommunisere med. Hvem er disse kundene?

Idealkunder

Først må du vite hvem som er dine ideelle kunder (virksomheter).

Noen selskaper har kanskje bare en idealkunde. Det kan være offentlig virksomhet. I oljebransjen kan idealkundene være operatørselskapene (oljeselskapene). Men selv der, så kan det være lurt å skille mellom store (Equinor) og små (DEA) eller mellom selskaper med operatørskap og rene leteselskaper.

De fleste selskaper har mange idealkunder, gjerne 5-6 kategorier eller flere. Det er stor variasjon mellom størrelse, geografisk lokalisering, betalingsvilje, produktbehov og andre faktorer hos deres potensielle kunder. Ikke alle disse er like viktige.

Når du skal lage nye nettsider for B2B, så må du prioritere. Ellers blir det rett og slett for stort, dyrt og komplisert. Dere må spisse innholdet mot deres topp 2-3 idealkunder.

Personas

Det neste er å kjenne menneskene (personas) hos dine ideelle kunder. Det er disse du skal nå frem til når du skal lage innhold. Dine personas’ behov, problemer og muligheter er utgangspunktet for all tekst, bilder og annet innhold.

Klikk og last ned din gratis guide

Alt innhold må lages med tanke på de ulike stegene av dine idealkunder og personas' kjøpsreise.

Eksempel: Et white-paper om fremtidige miljøkrav til bunnstoff på skip vil passe godt til erkjennelses-fasen (awareness) til dine personas.

En rapport som sammenligner hvilke bunnstoff som tilfredsstiller de nye kravene er godt egnet til evaluerings-fasen (consideration), mens produkt-datablad passer best i beslutnings-fasen (decision):

222507_Kjøpsreise_Leadify

Å kategorisere innhold etter kjøpsreise er sentralt i å lage en nettside som genererer leads.

3. Sett lanseringsdato – og hold den

Det er lett å undervurdere tidsbruken. Planlegg baklengs. Start med lanseringsdatoen, sett opp arbeidsoppgavene til hele teamet, ta høyde for ferie, uforutsette ting og ikke minst – prosjektmedlemmene sine ordinære oppgaver (utenom prosjektet).

Hva er en riktig tidsfrist. Det kommer selvsagt an på, men de fleste nettsideprosjekter bør kunne gjennomføres på mellom 45 og 90 dager.

Når du har satt lanseringsdatoen, så gjelder egentlig bare to ting:

  1. Folk må ta ansvar og jobbe godt sammen
  2. Hold tidsfristen, uansett!

Det er bedre å lage «godt nok» innhold som ikke er perfekt, hvis perfeksjonisme gir utsettelser andre steder i prosjektet. Det er for eksempel vanskelig for en designer å gjøre ferdig en side, når hun ikke har fått alt innholdet som skal inn. Derfor må dere holde tidsfristene.

Tips: Lage nye nettsider? 9 viktige ting som ofte blir glemt

Kontinuerlig forbedring

Perfekte nettider eksisterer ikke. Når dere er klar til lansering, så er de ikke ferdige. Kundene bestemmer når de er ferdige. Derfor er dag 2 viktigere enn dag 1.

På dag 2 begynner dere å få data på hvordan kundene faktisk bruker nettsidene. Garantert: Dere kommer til å oppdage endringsbehov som dere ikke tok hensyn til i utviklingsprosjektet.

Det er helt i orden. Tenk at de nye nettsidene egentlig er «lanseringssider». Dere blir ikke klokere av å diskutere om knappen skal være blå eller rød. Kun A/B-testing på kunder kan gi svaret, i den grad farge på knappen er viktig. Også det kan bare kundene svare på.

Tips: Hva er vekstdrevet design av nettsider for B2B?

Det er altså mulig å levere nettsider innenfor tidsfristen OG budsjett. Det forutsetter at du har:

  1. Et mål,
  2. en strategi, og
  3. en lanseringsdato

...som dere holder. Etter lansering jobber dere med kontinuerlig forbedring.

PS) Her er en lærerik e-bok om strategier for å drive digital markedsføring som hjelper til mer salg. Last ned gratis i dag:

Klikk og last ned 10 bud for Digital Markedsstrategi

 

 

avatar

Øyvind Jacobsen

Øyvind er forretningsrådgiver og daglig leder i Leadify, og har mange års erfaring med forretningsutvikling, salg og markedsføring. Slår du opp "livsnyter" i ordboka finner du Øyvind. Han verdsetter fritid. Han elsker å bruke hendene. Å gjøre noe, enten det er å banke på gammelt trehus, grave litt i hagen, lage kreativ mat og selvbrygget drikke.

KOMMENTARER

RELATERTE INNLEGG