Både SEO og SEM er verdifulle verktøy i digital markedsføring, for å bli synlig på Google og generere leads.
Teknologien går stadig fremover, men det er fortsatt flere av oss som steller med markedsføring som ikke helt forstår selv begrepene. Her kommer en oppklaring. Og hva funker best av SEO og SEM?
(Denne artikkelen ble først publisert i juni 2017 og har blitt revidert og oppdatert i februar 2024 for nøyaktighet og ny kunnskap)
Hva er forskjellen på SEO og SEM?
SEM, Search Engine Marketing: I følge Search Engine Land betyr søkemotor-markedsføring “the process of gaining website traffic by purchasing ads on search engines”.
SEM er altså en betalt plassering av et budskap foran et publikum. SEM refererer vanligvis til tekst-annonser i Google og andre søkemotorer, og disse kan vises på første side (og ofte helt på toppen som første 'resultat'). I dagligtale sier mange bare 'Google Ads', når de snakker om SEM, men andre søkemotorer tilbyr også betalte annonser.
SEO, Search Engine Optimization: Søkemotor-optimalisering er “the process of getting traffic from the free, organic, editorial or natural search results on search engines.”
SEO er altså ikke en betalt annonse, men en fortjent plassering av budskapet foran sitt publikum. Det er når Google, Bing, Startsiden og andre søkemotorer finner gode svar på ditt søk, og kommer til en spesifikk nettside.
I eksempelet nedenfor ser man fortjente, organiske resultater som følge av søkemotoroptimalisering (SEO) til venstre, også sponset SEM ads til høyre:
- Les også: Derfor bør bedriften starte å blogge nå
Oppsummert: SEM (betalt) og SEO (organisk, fortjent) ligner på hverandre, men er altså to forskjellige ting i din verktøykasse for markedsføring
Den tydeligste forskjellen er at SEM slutter å ha effekt når du slutter å betale for annonsen. SEO har effekt nærmest for evig
Det er også høyere klikk-rate på SEO-genererte søkeresultater, men det kan vi si mer om en annen gang.
Hvordan virker det?
Søkemotor-annonser (SEM)
Dette er altså annonser. Som regel betaler man per klikk på annonsene, derav begrepet pay-per-click (PPC) annonser. Du har sikkert også hørt om nøkkeltallet cost-per-click (CPC), som er et uttrykk for det samme.
Annonsene blir vist sammen med de organiske søkeresultatene, noe som gjør at din bedrift har muligheten til å bli mer synlig, gjennom å promotere deres nettsider, landingssider, bloggartikler og annet.
Eksempler?
Google Ads er den klart mest populære plattformen for slike annonser, og det er en del ting du må tenke på for at det skal funke bra:
- Du må vite hvilket publikum annonsen skal være rettet mot (målgruppe, geografisk e.l.)
- Lag gjerne flere sett med annonser med ulike variasjoner av nøkkelord (kundens søkeord)
- Sørg for at annonsen inneholder de samme nøkkelordene
- Sett resultatmål (visninger, klikk, konverteringer o.l.) og et passende budsjett
- Følg opp med måling av resultater underveis. Juster etter behov
SEM er et ganske teknisk fagfelt, men du får et godt overblikk hvis du leser mer på sidene til Google Ads.
Søkemotor-optimalisering (SEO)
Dette feltet endrer seg kontinuerlig, siden Google og gjengen endrer sine algoritmer hele tiden. Men helt grunnleggende, SEO-teknikken er delt i to:
- SEO på nettsidene deres (on-page SEO) og
- SEO utenfor nettsidene deres (off-page SEO)
On-page SEO består blant annet av:
- Meta-data, som for eksempel nøkkelord i sidetittel, overskrifter, bilder og sidebeskrivelser
- Tekster som er skrevet slik at Google enkelt finner dem
- Kort innlastingstid for sidene
- Sosiale delingsknapper
Eksempler på off-page SEO:
- Lenker fra anerkjente nettsteder (inbound links, også kalt backlinks)
- At Google oppfatter at ditt innhold er mye delt av andre, i f.eks. sosiale medier
- Hyppig bokmerket på nettsteder som Pocket, Reddit og Stumbleupon
En viktig del av SEO er å produsere verdifullt innhold for ditt publikum, i form av kunnskapsartikler. Dette vil føre til mer organisk trafikk til dere over tid, som igjen forsterker muligheten for inbound links og så videre.
Les gjerne: Hvordan kan nettsidene bli deres råeste B2B-selger?
Hva er nytt?
Søkemotor-annonser (SEM): I 2024 er SEM mer avansert med integrasjon av kunstig intelligens (AI) og maskinlæring for å forbedre annonseprestasjoner og målretting. Annonseplattformer som Google Ads blitt mer sofistikerte med funksjoner som automatisert budgivning og målretting basert på brukerintensjon.
- Målretting og personalisering: Avanserte målrettingsmuligheter gjør det mulig å nå spesifikke målgrupper basert på brukeratferd, interesser og tidligere interaksjoner med ditt nettsted.
- Automatisert budgivning: AI og maskinlæring hjelper til med å optimalisere budgivningen i sanntid for å maksimere ROI (Return on Investment).
- Målgruppeinnsikt: Bruk av førsteparts data for å forstå målgruppen
Søkemotoroptimalisering (SEO): SEO-landskapet i 2024 fokuserer mer på brukeropplevelse, mobiltilpasning og innholdets kvalitet. Google's algoritme oppdateringer, som Page Experience Update, understreker viktigheten av en rask, sikker og brukervennlig nettside.
- On-page SEO: Fokuserer sterkt på brukeropplevelse (UX), mobiltilpasning og innholdskvalitet. Omfatter teknisk optimalisering som rask sideinnlasting, mobilvennlighet, bruk av schema markup for å hjelpe søkemotorer med å forstå innholdet bedre, og sikring av nettstedet med HTTPS.
- Innholdskvalitet: Fokus på å produsere verdifullt, relevant og engasjerende innhold som møter målgruppens behov og søkeintensjoner. Stemmesøk og visuelle søk krever optimalisering for naturlig språk og høykvalitetsbilder.
- E-A-T (Ekspertise, Autoritet, Troverdighet): Ekspertise, Autoritet og Troverdighet (E-A-T) har blitt enda mer sentrale faktorer i Googles vurdering av innholdskvalitet. For å forbedre SEO-rangeringen, må nettsider demonstrere fagkunnskap, bygge autoritet gjennom kvalitets lenker og opprettholde troverdighet gjennom nøyaktig, godt forsket og relevant innhold.
Les også: Bli synlig i Google på 1-2-3
Hva med AI?
Når det gjelder bruk av AI for SEO og SEM i 2024, er det viktig for markedsførere å anerkjenne AI-teknologiens rolle i å automatisere og forbedre budstrategier, målretting, og innholdsoptimalisering.
AI-verktøy som GPT-4 og andre AI-drevne plattformer gir muligheter for å generere høykvalitetsinnhold, utføre nøkkelordsanalayse og forutse søkemotortrender med større nøyaktighet.
Videre understreker integreringen av AI i søkemotorer som Google's SGE behovet for å tilpasse innholdsstrategier for å møte de nye, dynamiske brukerintensjonene og søkeopplevelsene.
Du bør holde deg oppdatert på de nyeste AI-verktøyene og -teknikkene for å maksimere synligheten og effektiviteten av deres digitale markedsføringskampanje.
Les også: Hva vil AI bety for B2B-markedsførere?
Hva funker best, SEO eller SEM?
Dette er det ulike meninger om. Spør du meg:
Du må fikse god SEO før du kan oppnå gode resultater med SEM.
Hvorfor? Gode resultater på SEO er rett og slett syretesten på at dere har gode nettsider, landingssider og annet digitalt innhold. Har dere ikke det, så vil også SEM slite med å skape resultater. De potensielle kundene lar seg gjerne lokke av annonsen en gang, men aldri mer.
Da blir det som å ***se i buksa. Dere får i beste fall en kortvarig glede av annonsekronene.
Bruk gjerne tid til å definere hva dere legger i `god SEO.´ vil dere rangere først eller høyt på Google, er det når nettsiden deres er optimalisert med søkeord relevant for dine idealkunder og personas, er det når dere har X antall backlinks? Har dere en plan for dette, blir det enklere å måle og optimalisere.
Det er også liten tvil om at SEO lønner seg best i det lange løpet, siden dere bygger opp et godt omdømme digitalt og gode søkemotor-posisjoner. En slags rentes-rente.
Samtidig: Hvis dere er nye i markedet med en fersk nettside og null trafikk, så kan SEM være en bra investering for å booste trafikken opp på et rimelig nivå.
Anbefaling: B2B-bedrifter bør se på SEO som den beste strategien for å skape langsiktig verdi for selskapet ditt. Men bruk gjerne SEM som en gasspedal av og til, for å bygge rask trafikk etter behov.
Lyst på mer?
SEO og SEM er en liten bit av digital markedsføring, som kan hjelpe din bedrift til å bli en markedsvinner. Klikk, last ned og les mer her:
KOMMENTARER