<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=394357374274339&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

LeadFeed

Timing betyr alt: Hvordan komme riktig inn i B2B-kundens kjøpsprosess?

Av Øyvind Jacobsen den 16.februar.2017

Kun 12 prosent av B2B-kunder ønsker å møte en selger, når de befinner seg tidlig i sin kjøpsprosess. Når en kunde først kontakter en selger, har rundt 70 prosent bestemt seg for løsning.

For leverandøren: Er det mulig å komme tidligere inn i prosessen? Hvordan samtidig skape vinn-vinn situasjon for dere og kunden?

De færreste kunder er altså spesielt interesserte i å snakke med en selger. Det til tross for at mange kunder har erfart at virkelig flinke selgere kan gi dem verdifull informasjon (Kilde: Accenture).

Det samme fenomenet så jeg i en undersøkelse for en tid tilbake, da jeg spurte en stor gruppe selgere:

- Har dagens kunder en mer presis oppfatning av hvilket produkt/løsning/tjeneste der ønsker, enn før? Over 50 prosent av selgerne svarte JA.

Hvorfor? Kundene oppsøker lett tilgjengelig informasjon på internett. Mellom 60 til 90 prosent av alle kjøp på B2B-markedene starter med søk (Kilde: Forrester).

Last ned gratis guide: Lønnsom vekst med Inbound Markedsføring og Salg.

Unngå tap-tap situasjon

Selgerne på sin side, opplever at de ikke får mulighet til å bidra med sin kunnskap.  Det er synd, for det er nettopp i krevende kjøp på B2B-markedene at flinke selgere med høy kompetanse burde komme til sin rett.

Sånn er det likevel ikke. Kunden har kommandoen. Internett går ikke over.

For kunden kan det være en tapssituasjon, hvis det fører til at de går glipp av vesentlig kunnskap om markedet og ny teknologi.

For leverandøren er det en opplagt tapssituasjon. Særlig hvis kunden opparbeider pris som viktigste kriterium for sitt valg, og leverandøren kommer for sent inn.

Løsning?

Timing betyr alt: Hvordan komme riktig inn i B2B-kundens kjøpsprosess_Bernard Spragg_cc

Smarte leverandører tenker nytt. De finner nye måter å komme i kontakt med sine potensielle kunder tidlig i prosessen.

- Timing betyr alt.

Smarte leverandører tilbyr sin verdifulle kunnskap til potensielle kunder på riktig måte, når det passer for kunden.

La kunden oppsøke deg

Det er ikke tilfeldig at Inbound Markedsføring og Salg [Inbound Marketing] blir oppdaget av stadig flere bedrifter, nettopp fordi de sliter med å komme i god dialog med sine kunder på tradisjonelt vis.

Det er heller ikke tilfeldig at Inbound Markedsføring er spesielt verdifullt for 'teknisk salg', som IT-bransjen, oljebransjen, produksjon og annen industri, energi og maritime.

- Bare de 3-4 siste årene har det blitt veldig tydelig: Tradisjonell markedsføring og salg virker ikke like godt som før. Det er dyrt, lite målbart og resultatene svikter

Fem spørsmål for å komme på riktig spor:

  1. Hvor tidlig i den potensielle kundens kjøpsprosess hadde det vært ideelt å komme i kontakt?
  2. Hvilken informasjon er kunden interessert i, på dette stadiet i kjøpsprosessen?
  3. Sitter dere på kunnskap som er verdifull for kunden?
  4. I hvilke plattformer/forum ferdes deres potensielle kunder for å skaffe kunnskapen de leter etter?
  5. Hvilke muligheter har dere, for å gjøre deres verdifulle kunnskap tilgjengelig/søkbar for kunden?

Å finne løsninger på disse spørsmålene er nøkkelen til å få kunder til å oppsøke dere.

Lag vinn-vinn situasjon

Det positive er: Kundene ønsker egentlig å snakke med dere! De ønsker bare ikke å gjøre det på den tradisjonelle måten - gjennom selgere.

B2B-kunders mareritt er en ustanselig strøm av forstyrrende reklame og pågående selgere. Det funker dårlig.

Muligheten ligger rett foran nesen

Lag nettsider som oppfyller B2B-kundens drøm: En virkelig flink selger, som ustanselig tilfører verdi:

  1. I startfasen er de steingode på å avdekke kundens reelle behov. Slike selgere er åpne for at deres produkt/tjeneste ikke nødvendigvis er svaret på all verdens problemer. Noen ganger takker de nei til å levere tilbud. De er rause nok til å anbefale en annen løsning, til og med en konkurrent.
  2. Midt i kjøpsprosessen hjelper de kunden å evaluere ulike løsninger på behovet sitt, ikke bare sin egen. En slik selger kan mye om andre løsninger og deler denne kunnskapen villig med kunden.
  3. Sent i prosessen lar selger gjerne kunden teste løsningen eller lytte til andre kunder sine erfaringer, uten forpliktelser for kunden. Det er fortsatt kunden som har full kontroll og driver prosessen selv.

Akkurat DER ligger løsningen. Smarte leverandører gjør nettsidene om til deres råeste B2B-selger, siden kunden likevel er på nett. Det er vinn-vinn for leverandør og kunde.

La markedsavdelingen overta oppgaven med generere flere forespørsler fra potensielle kunder, inn mot selgerne deres. Når det gjøres riktig, så øker det også sannsynligheten betraktelig for at salg vil lykkes.

Oppskriften?

Den finner du her:Lønnsom vekst med Inbound Markedsføring og Salg [Inbound Marketing og Salg]

 

 

Topics: Markedsføring, Salg, Inbound Marketing

Øyvind Jacobsen

Øyvind Jacobsen

Engasjert i alt som kan skape ny utvikling, optimisme og lønnsom vekst på jobben. 16 års ledererfaring i markedsføring, salg og innovasjon i norske selskaper og konsern. Mastergrad i internasjonal ledelse og markedsføring. Rådgiver og daglig leder i Leadify, som tar sikte på å gjøre sine kunder til nye vinnere. Kompromissløs digital markedsføring og salg, uten bortforklaringer.

LeadFeed

Rett i innboksen din.

LeadFeed - stedet hvor nytenkende markedssjefer, salgssjefer og ledere går for inspirasjon og kunnskap om å skape lønnsom vekst og glede på jobben.

Bli oppdatert

10 bud for Digital Markedsstrategi 2017

Topp 10 mest populære