<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=394357374274339&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
LeadFeed
Kontakt
Meny
LeadFeed
Kontakt

Før høstjakten: 5 spørsmål til salgsdirektøren

av Øyvind Jacobsen, den 22.juni.2017

business documents on office table with smart phone and laptop computer and graph business with social network diagram and two colleagues discussing data in the background.jpeg

Som leder, er det vanskelig å vurdere om salgsavdelingen leverer optimale resultater? Svinger resultatene, uten tydelig årsak? Virker det tilfeldig om dere vinner eller taper kunder?

Da kan det være grunn til å vurdere salgsdirektøren sitt arbeid.

Her er noen tips til hva du bør se etter.

1. Uforutsigbare salgsresultater

Er det uklar sammenheng mellom aktiviteter som selgerne gjennomfører og resultatene? Blir spørsmål i ledermøtene besvart med unnskyldninger og ønsker om mer tid og tålmodighet? Ingen logiske forklaringer?

Det er tydelige tegn på at salgsavdelingen mangler oversikt på prospects, leads og kundeporteføljen.

Alle salgsdirektører bør vite:

  • Hvor lang tid tar hele prosessen: Fra en selger overtar et salgskvalifisert lead fra markedsavdelingen, til dere kan levere tilbud og signere kontrakten?
  • Hvor mange leads og tilbudsprosjekter jobber alle selgerne med? Hvordan fordeler disse seg på ulike stadier av kjøps-reisen, målt per selger og totalen?

Salg må jobbe tett med markedsavdelingen, for å gi tilbakemeldinger på kvaliteten på leads og hvilke justeringer som bør gjøres på markedsaktiviteter. En salgsdirektør må ha klare KPIer og til enhver tid vite hvor skoen trykker og hva som funker.

Les også: 6 tøffe utfordringer med å markedsføre i oljebransjen, energi og maritime

2. Selgerne tar initiativet – ikke kunden

Jobber dere med kalde henvendelser til potensielle kunder? Altså sender kalde mailer og kalde telefoner, uten sterk relasjon eller tydelige tegn til at kunden er i en kjøps-prosess?

Mange bedrifter gjør det. Jeg har selv vært med på det. Hvis det er deres måte å finne og skape nye salgsmuligheter, så bør dere seriøst revurdere:

  • Det ødelegger deres gode rykte mer enn å bygge det opp
  • Kalde henvendelser er den dyreste måten å skaffe nye kunder
  • Det finnes mye bedre, rimeligere og mer effektive strategier

Tips: En B2B-selger sitt mareritt: Når kundene ikke vil snakke med deg

3. Uklar salgsstrategi

En salgsleder skal være tydelig på hvordan salg skal jobbe for å nå sine mål. Kjenner du innholdet i strategien selv, eller usikker? Aktuelle spørsmål:

  • Har dere et klart grensesnitt mellom markedsavdelingen og salgsavdelingen, som både er tydelig på ansvar, oppgaver, mål hver for seg og leveranser til hverandre?
  • Hva skal salgsavdelingen gjøre med leads fra markedsavdelingen?
  • Hvordan prioriterer dere eksisterende kunder, for maksimal tilfredshet, mersalg og gjenkjøp?
  • Har dere en tydelig definisjon på forskjellen mellom et lead, et kvalifisert lead, en salgsmulighet og en ideell kundeprofil?

Guide (gratis nedlasting): 10 bud for Digital Markedsstrategi i 2017

4. Vet lite om potensielle kunder sin digitale kjøps-reise

Mellom 60 og 90 prosent av B2B-kunder sin kjøps-reise starter med søk på nett (Accenture). Denne startfasen kaller vi kundens digitale adferd.

Nettopp i denne fasen er det viktig å skape relasjoner og hjelpe kunden videre i kjøps-reisen. Hvis ikke dere har sanntidsinformasjon om kundens digitale adferd, så er det et potensielt kjempeproblem for dere.

- Er det heller magefølelsen som styrer salgs-innsatsen deres?

Det er fullt mulig å få innsikt i hvilke nettsteder deres leads besøker, hva de laster ned, hvilke blogger de leser hva de leser på ulike nyhetsbrev. Slik kan dere vite hvor et lead er i sin kjøps-reise, for å tilpasse timing og kommunikasjon kontinuerlig.

Selgerne bør også ha en klar strategi for hvordan dere kommuniserer forskjellig til ulike personer (roller) hos kunden, enten det er en innkjøper, CEO eller teknisk inspektør.

Les gjerne: Hva er Personas? Hvorfor er Personas så viktig i B2B-markedsføring?

5. CRM-systemet hjelper ikke markeds- og salgsavdelingen

Svært mange bedrifter har et CRM-system som i beste fall brukes til å holde orden på kundelistene og rapportere salgsresultater. I så fall bør du utfordre også på dette punktet.

Selgere MÅ ha sanntidsinformasjon om status og hele historikken på kvalifiserte leads, som er klare til å bli kontaktet. Eller tar kontakt selv. Det er uinteressant å vite først 30 dager etterpå, at en potensiell kunde viste interesse for testrutiner for offshore-generatorer.

Markedsdirektøren MÅ i samme løsning ha klare mål på hvor mange og hvilken type leads de skal generere, altså helt konkrete beslutningspersoner. Slik vil CRM-systemet hjelpe selgerne til suksess.

Mer om dette: Hvor mye tid stjeler et tungvint CRM-system fra en selger?

Kort sagt:

Kjenner du deg igjen? Spør deg selv om roten til problemet er mangel på tid og ressurser eller om situasjonen er mer alvorlig. Vær ærlig. Det kan godt hende at du i realiteten står ovenfor et valg om å utvikle salgsdirektøren eller finne andre alternativer.

 


Klikk og last ned gratis guide: Inbound Marketing og salg

 

 

I samarbeid: MarkedsPartner og HubSpot

Tema:SalgsledelseLedelseSalg

Kommentarer

LeadFeed

- Stedet hvor nytenkende markedssjefer, salgssjefer og ledere går for inspirasjon og kunnskap om å skape lønnsom vekst og glede på jobben.

Klikk og last ned 10 bud for Digital Markedsstrategi

Abonner på nye artikler: