<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=394357374274339&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content
Øyvind Jacobsen31.januar.20176 min read

Slik gjør du det: Lag video for Markedsføring og Salg B2B [2:2]

Leadify_Video_blogg_snap

I dag er teknologien som trengs for å lage enkle videoer allemannseie. Betyr det at alle kan lage video 'godt nok' også for profesjonell bruk? Ja, mener vi. Vi testet: Hvor enkelt, raskt og rimelig er det mulig å lage slike videoer selv, på 1-2-3?

For nye lesere: Dette er del 2 av en liten test. Vi ønsker å finne ut om video funker og hvor enkelt det kan gjøres, for vanlige folk og bedrifter med minimale ressurser.

Del 1 av testen viste at video kan gi 10-20 ganger høyere synlighet i sosiale merdier. Det kan også funke til å oppfordre publikum til å klikke (konvertere, på fagspråket) fra video til nettside/blogg, som er målet med hele greia.

Nå:

- Hvor enkelt, raskt og rimelig er det mulig å lage slike videoer selv? Vil kvaliteten bli 'god nok' og fungere på ulike plattformer og duppeditter som folk flest bruker?

Slik gjorde vi:

1. Utstyr og programvare?

Målet er å få et stabilt opptak med helt grei kvalitet, som dette (klikk og se):

Slik gjør du det: Lag video for Markedsføring og Salg B2B

5 basic ting å tenke på

1. Mobiltelefon med ok lagringskapasitet og ren linse (uten riper). Vi bruker frontkameraet på en Sony Xperia XZ med HD-kvalitet (1280 x 720).

2. Stativ. For eksempel en selfie-stick, en Joby GripTight GorillaPod Stand eller vanlig fotostativ. Vi har montert gripekloen på Joby'en på et standard fotostativ.

3. Mikrofon. Test mic'en på mobilen din først. Eller kjøp en iRig Mic Cast til et par hundrelapper, den kutter mye bakgrunnsstøy. Plugges rett i hodetelefonutgangen. Eller legg på noen hundre for en mic fra Røde.

4. Ekstra lys. Innendørs bruker vi vanlig innelys (spotlights) skrått inn fra begge sider pluss ekstralys. Gjerne hvitere lys på 4.700K enn "innelys" på 2.700K. Et ringlys fra Nanguang, klipset rett på mobilen. Utendørs er ringlyset eneste kunstige lys.

5. Programvare til å redigere video. Forutsetter at du har PC/Mac med bra prosessorkraft og lagringskapasitet (en HD filmsnutt i 25 fps er ca. 50Mb per minutt).

Vi gjør det enkelt: Filmer med Android-appen og redigerer på PC med et steingammelt program, Vegas Studio Platinum 15. Har du Adobe-pakken fra før, så går du antakelig for Premiere.

Hvis du ikke har programvare: FilmicPro og Movie Pro er populære til å gjøre opptak, Pinnacle og Premiere Clip for å redigere. Det er mulig å gjøre alt på mobilen. Men vi tar altså redigeringsjobben på desktop.

Oppsummert: Gorillaen, mic'en og lyset koster den nette sum av kr. 947,- inkl. mva. Resten hadde vi fra før. Vi er IKKE sponset av noen :)

2. Hvordan lage video for markedsføring og salg B2B på 1-2-3?

Aller først:

 1. Hva er målet med videoen?
 2. Hvordan bør videoen lages for at publikum skal oppfatte budskapet?
 3. Hvilket inntrykk skal folk sitte igjen med?

Svarene vil være individuelt fra bedrift til bedrift - og ikke minst, din personlighet.

Slik kan du gjøre det

Vår oppskrift:

 1. Målet er å trekke potensielle kunder til å lese bloggen vår
 2. Videoen må være enkel, kort og rett på sak
 3. Etterlatt inntrykk skal være passe saklig, for å støtte at LeadFeed er en fagblogg

Med andre ord: Omtrent som en reporter eller nyhetsoppleser i NRK eller TV2, eller noe i den duren. Vi skal være tilstrekkelig seriøse, også på video.

Slik foregår et opptak:

 • Bestem opptakssted. Enten inne (fast sted) eller ute, med passe rolig bakgrunn og lite støy
 • Skriv ned og øv på teksten. Maks 45 sekunder. Del teksten: 1. Intro (situasjon), 2. Beskriv problem/mulighet, 3. Led publikum til handling (call-to-action), som for oss er å lese blogginnlegget
 • Gjør opptak. Still deg i det gyldne snitt, 1/3 til venstre eller til høyre. Mobilen i øyehøyde.
 • Snakk rolig og tydelig. Korte pauser underveis. Lytt og se, gjenta til du er fornøyd.

Video i Markedsføring og Salg B2B - slik gjør du det selv

Det pleier å ta 4-5 opptak før det sitter. Slapp av og smil litt underveis.

3. Redigering, publisering og tidsbruk

Nå skal opptaket bli en passe stram videosnutt.

Redigering

Hos oss skal det være en viss rød tråd:

 • Alltid samme mal, en diskret logo i øverste hjørne
 • Alle videoer skal tekstes (85 prosent ser video uten lyd). Vi tekster i redigeringsprogrammet
 • Klipp og sy sammen til en jevn og fin video. Ingen pauser på mer enn 1-2 sekunder

Ekstratips: Hvis du ikke har et redigeringsprogram du vil/kan tekste i, så kan du tekste i YouTube. Den kan også brukes når du laster opp i Facebook. Opskriften finner du i denne bloggposten hos Resonate.no.

Publisering

Vi starter med å finne ut hvor vi har tenkt å publisere videoen.

1. YouTube. Den ferdig redigerte videoen publiserer vi aller først på YouTube. Hvis du ønsker at publikum skal gjøre noe, så legger du inn call-to-action (CTA/handlingsknapp) i sluttskjerm-verktøyet i YouTube (se eksempel fra 25 sekunder av denne snutten).

2. LinkedIn. Deretter publiserer vi YouTube-videoen direkte på LinkedIn, som en vanlig lenke. CTA fra YouTube fungerer der også. Husk å legge lenke til blogginnlegget i post-teksten.

Oppdatering: Høsten 2017 kom LinkedIn med egen videofunksjon. Den har vi ikke testet.

3. Twitter. Det enkleste er YouTube-video uendret på Twitter. Du kan også laste opp videoen direkte, men Twitter er ganske streng på størrelse (Mb). Bruk lenke til blogg som CTA, du kan også sponse posten.

4. Facebook.Facebook laster vi videoen opp direkte. Det gir flest visninger. Husk lenke til blogg i teksten. Bruk lenke til blogg som CTA, du kan også sponse. Da får du egen knapp.

5. Instagram. Vi laster videoene direkte opp også på Instagram. Der kan du ikke  lenke til blogg, så du er nødt til å sponse posten for å få CTA over til bloggen.

Snapchat har vi ikke prøvd. I denne testen har vi altså brukt fem steder. Hvis Instagram ikke er viktig for dere, så sparer du mest tid ved å kutte den. Deretter Twitter (direkte opplasting).

Tidsbruk

Totalt bruker vi 1-2 timer på å lage en ferdig video, fra start til slutt. Det kommer i tillegg til de 4-6 timene det normalt tar å skrive et blogginnlegg.

Virker det mye? Ja og nei. Fordelen er at når en video først er laget og publisert skikkelig, så blir den oppsøkt, funnet, sett og delt av publikum i lang, lang tid.

Så lenge vi bruker samme grunn-oppskrift hver gang, så går det raskere og raskere. Av samme grunn kan det bli kjedelig for publikum over tid. Vi har tenkt å variere litt på opptakssted og andre småting.

- Har du lagt merke til at jeg har forskjellige klær på alle opptakene?

Nytteverdi? Konklusjon

 • Er målet økt synlighet? Ingen tvil: Video funker som en kule
 • Er målet konvertering inn til nettsted eller blogg? Video funker fint, men det kan være vanskelig å konvertere skikkelig på Face og Insta uten å betale for det

LinkedIn er foreløpig vår favoritt. Vår målgruppe er spisset på B2B. For din bedrift kan fasiten være annerledes.

Husk, at for dere finnes tusen andre måter å bruke video, enn i vår lille uhøytidelige test.

- Fikk du ideer til hvordan din bedrift kan utnytte video, i deres markedsføring og salg?

Lykke til!

-> Flere tips om digital markedsføring:

New Call-to-action

 

I samarbeid: MarkedsPartner og HubSpot

 

 

avatar

Øyvind Jacobsen

Øyvind er forretningsrådgiver og daglig leder i Leadify. Han har mange års erfaring fra toppledelsen i norske konsern innen B2B-bransjer, og har engasjert seg i ledelse, strategi, teknologi, salg, markedsføring og kunder. I 2015 etablerte Øyvind Leadify AS basert på en enkel observasjon: Digitaliseringen har transformert hvordan vi lever, jobber og kjøper produkter og tjenester, men mange bedrifter fortsetter å drive salg og markedsføring på gamlemåten. Leadify ble skapt for å hjelpe bedrifter med å tilpasse seg den digitale tidsalderen og oppnå suksess i det nye landskapet. Han jobber tett med kundene, typisk B2B-selskaper innen energi, teknologi og industri, for å skape ny vekst, øke optimisme og lønnsomhet.

KOMMENTARER

RELATERTE INNLEGG