<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=394357374274339&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content
Øyvind Jacobsen16.november.20176 min read

Hva hvis nye nettsider ikke er synlige i Google?

Hva hvis hvis nye nettsider ikke er synlige i Google

I går feiret dere nye nettsider. I dag møter du på jobb, full av forventninger. Det første du gjør, er å Google noen velvalgte søkeord for å finne de nye sidene.

Du finner ingenting! Sidene er jo der... men de er ikke synlige i Google. Panikken kommer snikende. Hva har skjedd?

Hvor ble det av all trafikken dere pleide å få?

Aller først: Det er viktig å være klar over at dette faktisk kan skje, når du gjør store endringer på en nettside:

  • Du risikerer å miste verdifulle søkemotor-posisjoner som er opparbeidet over lang tid
  • Store mengder trafikk kan plutselig få 404-error, altså havner på sider som ikke lenger eksisterer

Her skal vi gå kjapt gjennom noen av de vanligste årsakene og viktigste tingene du må tenke på, for at denne situasjonen ikke skal oppstå.

Tips, les gjerne: Er du synlig på Google, når prospects og kunder skal kjøpe?

Sidene er ikke indeksert hos Google ennå

Send dine sider til indeksering på Google Search Console, selv om Google automatisk indekserer alle nettsider. Det kan nemlig gå noen dager. Det er ingen klare regler for hvor raskt Google gjør dette selv.

Det er også lurt å føre nettsidene opp på Google My Business, med korrekt og utfyllende informasjon.

Ingen andre nettsider peker til dere

Hvis dere har helt nye nettsider (altså ikke redesign), så jobb for å skaffe henvisninger fra andre sider. Slike innkommende lenker (inbound links) hjelper å bygge autoritet, siden det forteller Google at deres innhold blir oppfattet som relevant av andre.

Her gjelder det å gjøre ting riktig og jobbe langsiktig. Lovlig eller ei, vi fraråder å kjøpe nedlagte domener (ekstern lenke til DN+) for å stappe dem fulle av lenker til dere.

Den beste måten er å lage relevant innhold som bloggartikler, videoer og annet som treffer målgruppene deres godt. Dette tar dessverre en del tid, men du blir belønnet i takt med arbeidet du legger ned.

Les gjerne: Starte blogg for bedriften din? 10 tips som hjelper deg i mål

Tøff konkurranse om søkeordene

La oss si at selskapet ditt produserer betong-elementer til industribygg, for det Europeiske markedet. Da er enkle og generelle søkeord som betong veldig interessante, men også svært konkurranseutsatt.

Forsøker du å komme på side 1 i søkeresultatet i Google for «cement»? Glem det. Dessuten er kun 30 prosent av alle søk på slike enkle, generelle ord.

De gjenværende 70 prosentene av søk inneholder flere ord og er mer spesifikke, altså fraser (long tail keywords). Du øker sjansene dramatisk hvis du heller går for «cement building elements».

Et annet tips er å kikke konkurrentene i kortene. I for eksempel Keywords-verktøyet i HubSpot kan du sjekke hvordan dere rangerer på alle nøkelord og finne forslag til nye. Det finnes mange verktøy der ute, flere er gratis.

Anbefalt: Synlig på Google: Hva er forskjellen på SEO og SEM?

Dårlig innhold

Google blir stadig flinkere til å tenke og handle som et menneske. De klarer å forstå om innholdet på nettsidene dine blir funnet, forstått og imøtekommer forventningene til leserne deres. Dette har vi skrevet om i to tidligere artikler, som du godt kan lese igjen:

  1. For å komme øverst i Google må du forstå mennesker først, ikke teknikk (SEO)
  2. Små endringer i overskrift gir stor effekt (SEO)

Ikke fokuser på salgspitchen når du lager innhold. Formuleringer som «markedets ledende leverandør av betongelementer…» støter fra seg lesere og funker dessuten elendig som søkefrase. Du må ta utgangspunkt i deres personas og hvordan dere kan hjelpe dem, langs de ulike stegene av deres kjøpsreise.

Google belønner at dere ofte og regelmessig publiserer mye innhold, men først og fremst innhold av høy kvalitet. Det er en god sirkel, fordi dere vil få flere henvisninger (inbound links) og bedre SEO-resultater.

Nettsidene er ikke optimalisert for SEO

Her er en kjapp sjekkliste over de vanligste tingene som kan feile:

Bildetekst (image alt text)

Verken Google eller synshemmede kan se bilder, derfor må du lagge inn bildetekst. Bildetekst gjør også at synshemmede får opplest motivet. Vær kort og presis i beskrivelsen, helst under 125 tegn inkludert mellomrom.

Hvis du har mange bilder på samme side som ligner, så bør du variere beskrivelsene. Ikke «betongelement» på alle, men «betongelement for vegg», «betongbjelke for industrigulv» og så videre.

Dette hjelper deg til bedre rangering i søkemotorene også.

301-redirects beholder trafikken

Før de nye nettsidene publiseres med endret mappestruktur bør du ta 301-redirects fra gamle til nye URLer. Da vil nesten all trafikk som kommer inn på de gamle URL-ene automatisk videresendes til de nye.

På denne måten vil du også videreføre søkemotor-posisjoner fra de gamle sidene til de nye.

Tett de siste lekkasjene med gode 404-redirects

Lag en god, tilpasset 404-side (feilmeldingsside når siden ikke finnes) slik at brukerne ikke får kun en blank side om «404-error», og at nettsiden ikke eksisterer. Noen kan tro at hele nettstedet ikke eksisterer mer.

Det går fint å ha en standard 404-side med vanlig header, footer og noen tekstlinjer om at dette er en 404-side for en side som ikke lenger eksisterer, pluss lenke til "hjem".

Enda bedre er det når betongprodusenten legger inn litt humor på 404-siden: "Møtte du veggen?"

Hastighet

Sidene må være raske. En enkel måte å sjekke hastigheten finner du på Google PageSpeed Insights. Ikke bare finner du feilene, du får også forslag tilforbedringer. Det kan være alt fra bildekomprimering, caching, CSS og Javascripting, tilpasning til mobil og AMP (lettvekts-sider for mobil).

Følg med på fluktfrekvens (bounce rate). Det er sjelden et godt tegn hvis besøkende ser kun en side og forlater dem. Dette finner du ut i Google Analytics. Se etter mønstre som kan tyde på at dere ikke leverer godt nok innhold eller relevante lenker videre fra den aktuelle siden.

Sidetittel (title lag)

Dette er HTML-taggen som viser øverst i den grå fanen i nettleseren. Det er den samme som bestemmer teksten som blir vist i søkeresultat i Google:

Teksten i HTML-tag bestemmer hva som vises i søkeresultatet i Google

Sidetittelen må beskrive presist og med naturlig språk hva innhldet på siden handler om. Lengden bør helst være under 60 tegn, aldri over 70.

Naturlige lenker

Lenker inn og ut fra nettsidene skal være naturlige, sett med leserens øyne. Du blir straffet for å dytte inn irrelevante lenker overalt i teksten. Igjen, tenk som et menneske. Lenker til annet innhold på nettsidene eller bloggen må falle naturlig, og henge godt sammen med teksten før og etter lenken.

HubSpot har et helt nytt verktøy som heter Content Strategy, som hjelper deg å fortelle søkemotorer hvilke sider som henger naturlig sammen, i såkalte topic clusters. Det blir belønnet med bedre resultater.

Kort sagt

Tipsene i denne teksten gir deg noen få, enkle eksempler du umiddelbart bør se etter, i en situasjon hvor en helt ny nettside ikke er synlig i Google.

Selv om det er lett å henge seg opp i det tekniske, så er det aller viktigste å forstå hvordan deres prospects og kunder vil søke etter deres type produkter og tjenester. Har du gjort hjemmeleksen i denne artikkelen og publisert innhold med høy kvalitet, så vil resultatene komme.

Her kan du laste ned et enkelt og veldig nyttig verktøy for å lage gode personas for din bedrift. Personas-beskrivelser er i bunn og grunn startskuddet for all god markedsføring:

 

Klikk og last ned din gratis guide

 

 

avatar

Øyvind Jacobsen

Øyvind er forretningsrådgiver og daglig leder i Leadify, og har mange års erfaring med forretningsutvikling, salg og markedsføring. Slår du opp "livsnyter" i ordboka finner du Øyvind. Han verdsetter fritid. Han elsker å bruke hendene. Å gjøre noe, enten det er å banke på gammelt trehus, grave litt i hagen, lage kreativ mat og selvbrygget drikke.

KOMMENTARER

RELATERTE INNLEGG