<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=394357374274339&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

3 viktige veivalg i din markedsstrategi B2B [som gjør en forskjell]

6 min lesetid
27.desember.2016

3 viktige veivalg i din markedsstrategi B2B [som gjør en forskjell]

Tilsynelatende små veivalg kan gjøre en stor forskjell. Denne artikkelen handler om nettopp det: Hvilke viktige veivalg møter de fleste bedrifter, i deres B2B markedsstrategi?

Her får du ingen ingen 10-punkts universal-oppskrift. Men jeg kan love at du kommer til å bli utfordret på noen viktige beslutninger. Velger du riktig, så kan det gjøre din bedrift til en vinner.

Denne teksten tar utgangspunkt i at:

 1. Du er CEO, Markedsdirektør eller salgsdirektør med resultatansvar
 2. Aktiv markedsføring og salg er viktig. Dere er konkurranseutsatte i B2B eller high-end B2C
 3. Deres markedsføringsmål er flere kvalifiserte leads. Dere må vinne nye oppdrag og nye kunder

Saken er: Får dere ikke mange nok nye kunder, vil bedriften dø over tid. Å ha et markedsføringsmål om å generere leads og kunder er virksomhetskritisk.

Mange kjemper i et krympende marked, er sterkt utsatt for konkurranse, eller utsatt for fundamentale endringer (disrupsjon). Alt dette trigger et sterkt behov for å omstille seg. Hvilken strategi blir riktig?

Se også guiden (last ned gratis): Lederens 10 bud for markedsstrategi

Valg av markedsstrategi B2B er kritisk

Gjennom 15 år som leder i toppen av forskjellige selskaper har jeg mange ganger kikket over skulderen og lurt på årsaken til suksess eller nederlag:

 • Hvorfor ble resultatet slik?
 • Var det strategi eller flaks?
 • Hva lærte vi?

Hva som er riktig markedsstrategi blir individuelt. Det vet du best, for din bedrift og bransje.

Poenget i denne artikkelen er å dele 3 viktige veivalg på markedsstrategi, som de fleste vil stå ovenfor og som jeg mener er fundamentale i dagens marked:

 1. Bør vi prioritere eksisterende eller nye kunder?
 2. Skal vi satse heftig på oppsøkende markedsføring og salg?
 3. Hva er vitsen med en markedsplan, når alt likevel endres så raskt?
La oss ta en for en:

1. Hva er viktigst: Eksisterende eller nye kunder?

Dette er en reell, levende diskusjon i de fleste bedrifter: Hvor skal vi gi mest gass? Eksisterende eller nye kunder? Senest i dag møtte jeg en potensiell kunde, hvor nettopp dette spørsmålet hang i luften.

Det er vanskelig, og jeg forstår dem godt: "Alle" vet at det er mest lønnsomt å selge mer til eksisterende kunder. Samtidig, de er smertelig klar over at de MÅ generere friske, nye leads og kunder over tid.

Du MÅ lage en helhetlig løsning for markedsføring og salg, som virkelig leverer på BEGGE målsettingene. Problemet er, at med tradisjonell strategi for markedsføring og salg er det ikke mulig.

Tradisjonell markedsføring leverer ikke håndfaste resultater. Dessuten, det finnes nesten ingen selgere og KAMer som er like flinke til å jakte nye kunder, som å utvikle eksisterende kunder.

Les også: Slik kan du måle resultatet av markedsføring (B2B marketing ROI)

Konsekvensen? Dere vil enten slite i "toppen av trakten" (finne nye leads) eller i "bunnen av trakten" (konvertere leads til salg/mersalg).

Moderne, digitale strategier for markedsføring og salg snur hele problemstillingen på hodet. Så hvorfor ikke tenke nytt?

Ja takk - begge deler. Og start med lavthengende frukt!

Det mye å hente på kunder og trafikk som allerede beveger seg i nærheten av dere, men som dere ikke klarer å identifisere og få tak på. Eksempel:

- Kun 4 % av besøkende til bedriftens nettsider har kommet så langt i sin kjøpsprosess at de er klare til å ta en beslutning

Noen bedrifter er flinke og har nettsider som sørger for at besøkende kan registrere sin interesse, gjennom å be om mer informasjon eller møte. Kanskje 1 av 1.000 gjør det, og da har bedriften fanget opp et lead.

Det er flott, men problemet er ofte at slike leads har lav kvalitet. Derfor er det viktigste spørsmålet:

- Hva har bedriften tenkt å gjøre for å fange opp og bygge relasjoner med de 96 % uidentifiserte, potensielle kundene "der ute" som lurer på om (eller hva) de skal kjøpe, men ikke er klare ennå?

Å ha en markedsstrategi som ivaretar den slags kjøperinitiativ er en fantastisk mulighet, som de færreste bedrifter har oppdaget og langt mindre har en strategi for å utnytte.

- Med ny teknologi er dette mulig

Les også:

2. Satse på oppsøkende markedsføring og salg?

Ingen kunder liker å "bli solgt" til. Det er ubehagelig å møte på et seminar du trodde handlet om å formidle ny og relevant kunnskap, bare for å oppdage at du er offeret det skal selges til.

Likevel, mange bedrifter "bare gønner på". De betaler byens frekkeste reklamebyrå for heftige annonser, samler selgerne til cold-call-days, toppet med e-mail bonanza.

Den slags er direkte ødeleggende for ditt gode rykte, fordi:

 • 90 prosent av ledere svarer ikke kalde telefoner
 • 30 prosent blokkerer alle annonser
 • 60 til 90 prosent av B2B-kjøpsprosesser starter med søk
 • Nær 70 prosent har bestemt seg før de kontakter selger

Kilder: Accenture, Google

Dette forteller i klartekst at tradisjonell markedsføring og salg virker stadig dårligere. Det er forstyrrende markedsføring, laget for virksomhetens behov for å selge, ikke kundens behov for å kjøpe.

Det er en av årsakene til at GDPR (ny personvern-forordning) ble innført sommeren 2018.

Les også: Etter GDPR, vil B2B-markedsføring og salg dø ut?

Hva er alternativet? 

Det er fullt mulig å vinne i en verden hvor ingen kunder liker å bli avbrutt av reklame, pågående markedsføring og uønskede selgere. Snu alt opp-ned: La kunden finne dere og velge selv. Respekter det.

Tenk: Hvorfor leser du denne teksten, akkurat nå? Jeg tipper du fant den på Google-søk, et annet sted på nettet, ble tipset av noen andre eller du fikk en e-post du selv har bedt om å få tilsendt.

Dette prinsippet kaller vi permission marketing:

- Privilegiet (ikke retten) til å levere forventede, personlige og relevante budskap til mennesker som faktisk ønsker å motta dem

Ditt publikum må kunne velge om de ønsker å bli markedsført til, basert på gjensidig enighet og tillit.

I dag må bedriften tilpasse sin markedsstrategi til hvordan vi mennesker (kunder) faktisk ønsker å kjøpe ting og tjenester.

Nøkkelen er å få potensielle kunder til å finne dere, komme tilbake igjen og igjen - og når alt stemmer: Bli kunde.

Les mer: Hvordan markedsføre og selge "kjedelige" produkter i oljebransjen?

3. Når alt endres, hva er vitsen med en markedsplan?

Stadig flere CEOer, Markeds- og Salgsdirektører hevder at dagens marked er så kaotisk og den teknologiske utviklingen går så raskt, at det ikke har noen hensikt å ha en markedsplan.

Jeg forstår spørsmålet, men det er en avsporing. I verste fall er det et tegn på at denne sjefen er utdatert og ikke vet hvordan de skal løse jobben sin. DET er i tilfelle skummelt.

Lesetips: Hvordan lage markedsplan for B2B som gir resultater?

Ja, det er viktig å ha en markedsplan. Ikke for å ha en dokument i en skuffe, men fordi det henger sammen med mål og strategi:

 1. Alle virksomheter MÅ ha et mål for sin markedsføring (ellers har du ingen retning)
 2. Dere MÅ ha en strategi for markedsføring og salg (ellers blir resultatene dårlige)
 3. Markedsplanen konkretiserer hva dere faktisk skal gjøre (ellers jobber dere etter innfallsmetoden)

Det spiller liten rolle om markedsplanen er 4 eller 40 sider eller om den dekker 6 eller 12 måneder. Det viktigste er at Markedsplanen er konkret OG fleksibel.

Les også: Hvorfor 'Lean' er viktig for CEOer, markeds- og salgssjefer.

En markedsplan skal virke

En typisk B2B-virksomhet vil trenge en enkel markedsplan med omtrent dette innholdet:

 1. Mål
 2. Budsjett
 3. Målgruppe
 4. Kommunikasjon (budskap)
 5. Kanaler
 6. Aktiviteter
 7. Resultatmåling

For at markedsplanen skal virke i praksis, må disse delene ha et konkret innhold, de må henge sammen og du må være fleksibel i gjennomføringen. La oss se på markedsplanens punkt 1 og 7, for eksempel:

 • Markedsplanens mål må være konkret. Det holder ikke å si at målet er "vi skal være markedsledende". Dere må ha SMART-mål (spesifikt, målbart, aktuelt, relevant og tidsbestemt): "Vi skal øke antall salgskvalifiserte leads med 15 prosent innen 1. juli 2020". Da snakker vi...
 • Vi måler resultatene av ALLE markedsaktivitetene for å være fleksible, ikke bare for å måle. Vi måler for å lære raskest mulig hva som funker og justere kjapt etter behov. Det vil skje...

Det er umulig å vite på forhånd om aktivitetene i sosiale medier gir respons. Heller ikke om PR-budskapene får mediadekning. Plutselig kan enkle ting som brukerveiledninger på YouTube bli en braksuksess. Eller at ett av deres blogginnlegg blir en hit på bransjens forum på LinkedIn og det hagler inn med leads til dere.

Da er det viktig å være fleksibel, for å snu innsatsen og maksimere utbyttet av slike verdifulle 'inbound' kjøperinitiativ.

- Det er ikke flaks. Det er et resultat av riktig, målrettet strategi.

 

Lyst på mer?

Denne guiden gir deg innspill til å ta markedsstrategien til nye høyder. Last ned:

 

New Call-to-action

 

I samarbeid: markedsPartner og HubSpot

Klikk og last ned 10 bud for Digital Markedsstrategi

Få varsling direkte i innboksen

Du er den første som legger igjen en kommentar

Del hva dine tanker er

google-site-verification: google1cb189f7726409d9.html